Koetshuizen en paardenstallen

De Kerkstraat werd in 1665 aangelegd en was onderdeel van uitbreiding van de stad. Tijdens de gouden eeuw was het voor de gegoede burgerij van de Keizersgracht een plek om koetshuizen en paardestallen te bouwen. Oorspronkelijk zouden er vier kerken met elkaar verbonden worden, waar er maar twee van gebouwd zijn.

Kerkstraat 132 heeft een monumentstatus en was vroeger een koetshuis. Het heeft een originele puntgevel. Dit pand was tot 2015 bekend als stripboekwinkel en galerie Lambiek. Kerkstraat 134 had op de begane grond een winkelfunctie, de verdiepingen erboven zijn voor bewoning gebruikt. Beide woningen zijn omstreeks 1864 gebouwd.

De Reguliersdwarsstraat is aangelegd tijdens de stadsuitbreiding van 1586. Achter de Reguliersdwarsstraat aan de Herengracht, werden de duurste huizen gebouwd: de Gouden Bocht. Aan de Reguliersdwarsstraat lagen koetshuizen die via een tuin met de grachtenpanden waren verbonden. Aan het einde van de 19e eeuw maakten de koetshuizen plaats voor autogarages en kwamen er kleine winkels en cafés. Vanaf de jaren ‘70 kwamen er ook steeds meer restaurants bij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Updates ontvangen als er verhuur appartementen beschikbaar komen? Laat je gegevens hier achter en ontvang de nieuwsbrief.
Broersma Rentals is bereikbaar op 020 305 97 77 en via rentals@broersma.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief